Fredagen den trettonde klockan tretton – sätter du dig i ett flygplan då, eller väljer du att flyga nästa morgon istället?

Det frågade skickade vi ut på mejl till några utvalda i arbetsmarknadsvärlden. Av de svar som kom in förstod vi att skrockfullheten är minst sagt begränsad inom facket.

Kommunals ordförande Tobias Baudin:
– Jag skulle åka på fredagen den 13:e om jag hade möjlighet. Skönt att slippa resa en lördagmorgon!

HRF:s ordförande Malin Ackholt:
– Mitt val skulle inte bero på vilket datum det är utan i stället vilket datum som passar mig och eventuellt resesällskap bäst.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads:
– Vi byggnadsarbetare är som bekant morgonpigga. Föredrar morgonflyget.

Och ingen tveksamhet redovisas på frågan ”Skulle du underteckna ett kollektivavtal fredag den 13:e?”, visst skulle de det, alla tre, bara avtalet var bra för medlemmarna.

Men lite annan vardagsskrock då, det kanske kan ge nåt napp? Inte då.

Går du obesvärat under en stege?

Här svarar Baudin och Ackholt kort, entydigt och kärnfullt: – Ja.

Johan Lindholm med sitt förflutna på byggarbetsplatser har dock ett lite annat perspektiv på detta med stegar.

– Som gammalt skyddsombud gör jag alltid en riskbedömning innan jag går under en stege.

Kanske kan någon antydan till skrockfullt lockas fram med en mer öppen fråga?

Och nyckelknippan, var lägger du den? provade jag.

Malin Ackholt:

– Jag hänger den i hallen hemma för att slippa leta efter den.

Tobias Baudin:

– Där jag vet var jag har den, ett bord i närheten funkar ofta bra.

Johan Lindholm medger dock att han brukar lägga sina nycklar lite varstans, men faktiskt aldrig på bordet. Särskilt skrockfull är han dock inte i sin allmänna reflektion om att det nu är fredag den 13:e.

– Tvärtom är det efter en hård arbetsvecka alltid härligt med fredag.

Försäkringsbolaget If lyckades bättre i att hitta skrocktroende i sin undersökning riktad till allmänheten, som de presenterade häromdagen. Bland 3 650 svarande visade 27 procent skrockfulla tendenser.

Hos dessa var just att lägga nycklar på bordet ett favoritskrock, sju av tio undviker detta. Lika många undviker att gå under stegar.

Och kanske är det som försäkringsbolaget själva resonerar i ett pressmeddelande att den som ägnar sig åt att vara skrockfull får fel fokus i sin vardag och därför råkar ut för en och annan självuppfyllande profetia.

Ty det är faktiskt så att fredag den trettonde innebär en liten förhöjning i olycksstatistiken, enligt försäkringsbolagets egen statistik.

Åtta procent fler olyckor som gäller bil- eller hemförsäkring anmäls, jämfört med en vanlig fredag.

Vad gäller djurförsäkring ser man inte samma ökning, vilket enligt bolaget torde bero på att djuren inte vet vilken dag det är.

Fakta Reportern

Birgitta Ländin är en i huvudsak mycket rationell person som är relativt obekymrad om fredag den trettonde, men som aldrig lägger nycklarna på bordet.