I motiveringen står det att dina böcker verkar i Ivar Lo Johanssons anda, hur ser du på det?

– Det är ju väldigt ärofullt. Jag försöker att skriva om arbete i alla mina berättelser eftersom det är det är vi gör mest här i livet.

Vad har du för relation till Ivar Lo Johansson?

– Det är en respektfull relation. Jag läste framför allt hans böcker i 20-årsåldern men har återkommit till dem på senare år. Passioner i urval är en favorit, den tycker jag visar hans sinne för humor och hur vi människor värderar varandra i ett tankearbete som ständigt pågår. Där påminner han om Virginia Woolf och är både svartsynt och humoristiskt.

Känner du frändskap med arbetarlitteraturen?

– Det gör jag absolut. Elsie Johansson, som är en tidigare pristagare, är min favoritförfattare. Men arbete är viktiga saker att skriva om. Det är också rent berättartekniskt lättare, tycker jag, att forma berättelser kring underklass och arbetare. Det kan delvis bero på att jag kan mer om det än om de högre stånden. Som arbetarklass kan man kan inte köpa sig ur sin situation eller ta sig ur den med hjälp av kontakter. Knapphet och begränsningar är ett starkt berättarknep.

Göran Greider har kallat din senaste bok Brandvakten för en av årets viktigaste böcker. Den handlar om hotande skogsbränder, pressad skogsindustri och nedrustad räddningstjänst. Varför är den viktig?

– Många som har läst den verkar ha häpnat över vilket stort problem skogsbränder börjar att bli. I boken skriver jag bland annat om att USA:s skogsstyrelse gjorde av med hela sin budget på att släcka bränder förra året. Skogsbränder är ett globalt klimatproblem, som sitter direkt ihop med skogsindustrin och hur skogen hanteras.

Prissumman är på 125 000 kr, vad ska du göra för pengarna?

– Det är ju det överlägset största pris som jag någonsin har fått. Jag kommer att använda pengarna till att arbeta på nya böcker. Det är ju ett pris som förpliktigar. När ens författarskap lyfts in på en sådan här lista som rymmer Sara Lidman och Susanna Alakoski – då är det på allvar.

Prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2018.  Tid och plats meddelas senare

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris är ett av Sveriges största litterära priser och instiftades 1986. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Prissumman är 125 000 kronor.

Pristagarna de senaste tio åren:

2017: Anneli Jordahl
2016: Vibeke Olsson
2015: Majgull Axelsson
2014: Susanna Alakoski
2013: Kjell Eriksson
2012: Maria Hamberg
2011: Sven Lindqvist
2010: Anna Jörgensdotter
2009: Fredrik Ekelund
2008: Göran Greider

http://www.ivarlopriset.se