Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

I augusti lovade Kambodjas premiärminister Hun Sen att höja textilarbetarnas löner, kanske rädd för de långvariga protester som varit kring arbetsvillkoren i branschen.

Nästa år är det val i Kambodja och från och med 1 januari 2018 ökar textilarbetarnas löner med 11 procent, till 170 dollar i månaden, vilket är närmare 1 400 kronor.

FILM – Arbetet Global pratar löner med H&M-arbetare i Kambodja 

Tidningen Sourcing Journal Online rapporterar om löneökningen och skriver samtidigt om Kambodjas framtidsutmaning – att samtidigt som man höjer lönerna vara konkurrenskraftigt jämfört med andra länder med stor textilindustri.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Kambodjas regering även fortsättningsvis subventionera skatter för textilsektorns vinster liksom eliminera avgifter för export.

Pav Sina, ledare för textilfacket CUMW, förklarade för Reuters att den nya minimilönen inte är tillräcklig och att den inte räcker för ett anständigt boende.

Kaing Monika, vice generalsekreterare för den kambodjanska textilindustrins samarbetsorganisation GMAC, menar å sin sida att en ökad lön försvårar för arbetsgivare att vara konkurrenskraftiga och anställa. I grannlandet Vietnam är minimilönen mellan 121 och 175 dollar, beroende på geografisk region, och i Burma ligger den på 99 dollar, skriver Sourcing Journal Online.