Vad är det svåraste i tävlingen?
– Det är bildöverföringen. Tävlingen har olika delgrenar, och en av dem går ut på att du med exakt precision ska föra över ett motiv till en vägg. Det kan vara ett motiv av ett hus med olika detaljer, eller som i SM då vi hade en skog med en stor dalahäst i. Det får bli en millimeter fel – men inte två.

Och hur känner du för de andra grenarna?
– En är målning av snickerier, det är ju sådant man gör jämt som målare, så det ska inte vara några problem. Tapetseringen kan vara lite knepig utomlands för de använder ofta andra tapeter än vi är vana vid i Sverige, de är tjockare och svåra att få snygga i kanterna. Och så är det grenen dekoration, där man får välja fritt vad man vill göra – det kan vara en marmorering till exempel. Där har jag lärt mig att inte lägga för mycket tid, för just den grenen ger inte så mycket poäng.

Ja, allt sker under tidspress, vad betyder det?
– Det betyder mycket, för tiden är knapp. Du får inte fastna på något moment, för då hinner du inte klart. Jag fick problem i EM med material som visade sig vara otillåtet, och förlorade för mycket tid där.

Och hur vältränad är du nu inför VM?
– Jag har tränat mycket…Vi har fått ett testprojekt tre månader i förväg. Och jag är målinriktad – och riktigt peppad. Det ska bli roligt att mäta sig mot de bästa i världen!

Yrkes-VM

• WorldSkills Competition anordnas varannat år.

• Deltagare är totalt över 12 000 yrkesskickliga ungdomar under 23 år som tävlar i fler än 50 olika yrkesgrenar.

• Emil Eriksson är en av 27 ungdomar från Sverige. Yrkeslandslaget, kallas truppen, som ställer upp i 26 grenar.