Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Ryanair har varit tvunget att ställa in 2 000 flygningar på grund av schemastrul för bolagets piloter. De som hade planerat semester i höst har erbjudits över 100 000 kronor i kompensation för att skjuta på sina semesterveckor.

Men klagomålen från piloterna gäller också övriga arbetsvillkor liksom löner.

Under helgen cirkulerade ett brev, som irländska Independent tagit del av, där en en grupp piloter lägger fram en handlingsplan för vad som beskrivs som en ”centralt strukturerad organisation, redo att fungera som en erkänd förhandlingspartner till Ryanairs ledning”.

Enligt källor till tidningen står piloter rån ett 15-tal europeiska flygbaser bakom upproret till det icke officiella fackförbundet. Bolagets vd Michael O’ Leary har tidigare hånskrattat åt piloter som klagat på sina arbetsuppgifter och menat att piloterna inte alls har ett svårt och jobbigt arbete. Och hot om stridsåtgärder har han svarat med en axelryckning och menat att det inte går just på grund av att företaget inte tillåter fackförbund.

Ryanair är största flygbolaget  i Europa, sett till passagerartal. Den senaste krisen med för få schemalagda piloter har påverkat resplanerna för fler än 700 000 passagerare.

Ytterligare ett bakslag för Ryanair kom innan helgen då operativa chefen Michael Hickey meddelade sin avgång.