Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den spanska polisens agerande mot röstande och vallokaler i Katalonien skapar starka reaktioner över hela kontinenten.

Efter att ha låtit tystnaden tala i mer än ett dygn efter de första uppgifterna om spanska polisers hårdföra agerande i Katalonien i går kom slutligen en kommentar från EU-kommissionen vid dagens lunchbriefing i Bryssel.

– Enligt den spanska konstitutionen var gårdagens omröstning i Katalonien inte laglig. EU-kommissionen och ordförande Jean-Claude Juncker har flera gånger upprepat att det här är en intern fråga för Spanien, som måste hanteras enligt spansk lag, säger kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.

– Utöver det rent juridiska anser kommissionen att det här är en tid som kräver enighet och stabilitet, inte splittring och konfrontation. Vi manar alla parter att snabbt röra sig från konfrontation mot dialog. Våld kan aldrig vara ett politiskt instrument. Vi litar på att premiärminister (Mariano) Rajoy kommer att hantera den här svåra processen i full enlighet med spansk lag, förklarar Schinas, som också berättar att ett telefonsamtal mellan Juncker och Rajoy är inplanerat till senare i dag.

Att kommissionen dröjt med sin kommentar håller han inte med om.

– Det är vi som avgör när vi ska göra våra uttalanden, ingen annan. Jag vet inte när ni tycker att det är sent eller tidigt, men vi gör det när vi anser att vi har alla relevanta uppgifter.

Bland EU-ländernas stats- och regeringschefer är det hittills bara Belgiens Charles Michel och Sloveniens Miro Cerar som har kritiserat våldet.

”Våld kan aldrig vara svaret”, skrev Michel redan i går eftermiddag.

Även ett antal utrikesministrar, däribland Sveriges Margot Wallström (S), har uttalat sin oro över våldsamheterna.

I Tyskland uppges förbundskansler Angela Merkel ha talat i telefon med konservative kollegan Mariano Rajoy i Spanien i går kväll, utan att några offentliga uttalanden gjorts.

Biträdande utrikesministern Michael Roth har dock talat.

– Alla EU-medlemmar bör respektera och strikt följa principerna för demokratier och rättsstater, säger Roth i Berlin enligt nyhetsbyrån Reuters och manar till ”dialog, snarare än våld på gatorna”.

 

 

I EU-parlamentet kräver ändå både vänstergruppen GUE/NGL och den gröna partigruppen — där även en rad regionala och separatistiska partier ingår — att en extradebatt om läget sätts in under den parlamentssession som inleds i Strasbourg i kväll.

”Sådana attacker mot demokratin kan inte tolereras. EU måste hjälpa till för att lugna situationen”, skriver GUE:s gruppledare Gabi Zimmer i ett uttalande.

Än så länge är det dock högst oklart om de två största partigrupperna — kristdemokratiskt konservativa EPP, där Spaniens regeringsparti PP ingår, och socialdemokratiska S&D — kommer att ge sitt stöd till debattkraven.