På lördag kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att marschera i centrala Göteborg.

Själva faktumet att organiserade nazister demonstrerar på våra gator är ”en mardröm för alla människor med stort hjärta”, anser LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som är kritisk till att NMR fick tillstånd för demonstrationen.

– Det var otroligt okänsligt av polisen i Göteborg att ge tillstånd samtidigt som den judiska högtiden jom kippur firas och Bokmässan i Göteborg pågår, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det har retat upp människor och givit nazisterna ett utrymme de absolut inte är värda. Det är genant för polisen att de fick ändra rutten för demonstrationen.

Karl-Petter Thorwaldsson tillägger att det inte handlar om att LO vill strypa åsiktsfriheten.

– Men det finns många andra dagar då NMR kan demonstrera.

Det är ingen slump att en nazistmarsch som denna äger rum 2017, anser LO-ordföranden – som ger Sverigedemokraterna en stor del av skulden.

– Tyvärr gör Sverigedemokraterna extrema åsikter mer rumsrena. I tio år har Sverigedemokraterna via Avpixlat och andra medier spridit hat, hot och förtal. Deras långa kampanj har förråat hela samhället.

LO-ordföranden menar att det i dag sägs saker om exempelvis invandrare som inte kunde uttalas för bara fem år sedan.

– Det slår igenom bland annat i den här nazistdemonstrationen.

Fackföreningsrörelsen är alltid fascisternas första fiende, förklarar Karl-Petter Thorwaldsson, som påminner om att bland det första nazisterna gjorde i Tyskland efter Hitlers valframgång i början av 1930-talet var att bryta sig in fackföreningarnas lokaler och stjäla medlemsmatriklar.

– Vi är välorganiserade, vi finns i människors vardag. I Sverige är 3,2 miljoner löntagare fackligt organiserade. För en organisation som vill upplösa det demokratiska samhället och införa diktatur är fackföreningsrörelsen en huvudfiende.

Hur tycker du att ska vanligt folk förhålla sig till NMR:s demonstrationen i Göteborg?

– Ignorera den, svarar Karl-Petter Thorwaldsson. Gå i stället i någon av de motdemonstrationer som arrangeras av arbetarrörelsen och andra folkrörelser i Göteborg, dels klockan halv sex på fredag eftermiddag och dels lördagens musikmanifestation.

– Nazisterna vill inget hellre än att ställa till bråk och våldsamheter. Många av dem är dömda kriminella, visar Aftonbladets och Svenska Dagbladets granskning. Vi ska inte vara där och slåss med dem, det vore att ge dem större utrymme.