– Vi har rekommenderat våra medlemmar att komma hit, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, som står alldeles intill scenen där flera talare och musiker påminner om att Göteborg har en historia i att protestera mot nazismen.

Gustav Adolfs torg är halvfullt. Uppskattningsvis drygt 1000 personer har samlats på ”Manifestation för öppenhet och demokrati” och för att protestera mot att nazistiska NMR på lördagen demonstrerar i Göteborg.

Anna Skarsjö säger att det var självklart att uppmana medlemmar att komma till manifestationen.

– Nazisterna är emot allt vi står för. Vi kan inte vara tysta. Vi vilar på en värdegrund som är motsatsen till nazisternas, säger hon.

Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst.

Att manifestationen hölls en dag innan nazistdemonstrationen är av säkerhetsskäl, förklarar Anna Skarsjö som säger att Kommunal endast kan uppmana sina medlemmar att delta i en manifestation som är någorlunda trygg.

Under lördagen planeras även motdemonstrationer på Heden, som NMR:s demonstrationståg kommer att passera. LO arrangerar tillsammans med SSU, Pustervik och Folkteatern en minifestival på Järntorget i protest mod den nazistiska marschen.