Linda Flood, redaktör Global: Patti Smith, Because the night
– Jag älskar hennes böcker Just Kids och M-train. Kanske för att min kärlek till New York City är oändlig. Många av hennes låtar är minst lika fantastiska. En favorit är denna klassiker.

Kim Nilsson, webbredaktör: Loreena McKennitt, The Lady of Shalott
– I en av Agatha Christies bästa Marple-deckare, Spegeln sprack från kant till kant, spelar Lord Tennysons dikt The Lady of Shalott en viktig roll. Den tragiska texten tonsattes bländande vackert av kanadensiska McKennitt.

Sandra Lund, reporter: The Go Betweens, The House That Jack Kerouac Built
– Första jag kom att tänka på när jag hörde bok och låt. Älskar låten, älskar bandet. Försökte älska Jack Kerouac men på äldre dagar har jag insett att det enbart var ett försök att få ”svåra” killar. Läste nog aldrig ens ut På Drift, och det tror jag inte de där männen hade gjort heller.

Anders Emretsson, redigerare: Iron Maiden, Book of Souls
– Om man tänker bort det faktum att sångaren Bruce Dickinson håller seminarier om ledarskap är Iron Maiden ändå själva förkroppsligandet av heavy metal. 2015 års Book of Souls är riktigt bra och titellåten passar ju fint här.

Charlotta Kåks Röshammar, reportageredaktör: Lou Reed, Talking book
– Vem vill inte ha alla svar i en talande bok? Lou Reeds lugnande stämma kan i alla fall bidra till en perfekt (helg)dag.

Martin Klepke, politisk redaktör: Simon & Garfunkel, Bookends Theme – Reprise
– Rektorns dotter var en stor beundrare av Simon & Garfunkel. Hon gick i min klass och hade alla deras skivor – utom den senaste, Bookends. Jag hade just fått den i födelsedagspresent och lovade att låna ut den, om jag bara kom ihåg att ta med den till skolan. Jag vet inte om jag medvetet drog på det men tiden gick och en dag var det inte längre aktuellt. Sedan dess lyssnar jag själv på skivan, medan bokslutet närmar sig.

Johanna Wreder, reporter: Thåström, Ner mot terminalen
– För Thåströms min när han i en filmad intervju ställs inför påståendet att textraden ”Kyss mig som Hermine kysser Harry” syftar på Harry Potter. Och för pinsamheten i ögonblicket när han förklarar att det snarare är en referens till Stäppvargen av Herman Hesse, vilket för övrigt är en bok som gjort intryck även på mig en gång i tiden.

Jenny Berggren, reporter: Ramones, Pet sematary
– ”I don’t want to be buried in a pet cementary.” Rimligt. Särskilt efter att ha tagit del av inspirationen till låten: Stephen Kings bok om vad som händer den som begravs där.

Yonna Waltersson, chefredaktör: Valfri låt av Vita Bergen (på listan Black Satellite)
– För Per Anders Fogelströms Vita Bergens barn. Han skulle ha fyllt 100 år i år, men är lika aktuell nu. Inte minst för att han var aktiv i kampen mot nazismen, som ju dessvärre utgör fond till årets bokmässa.

Martina Frisk, reporter: The Cardigans, Pikebubbles
– Låten handlar om en pappa som har tigrar i ett skjul hemma på gården. Den är inspirerad av Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang som jag ofta läser med min 6-åriga son i Sara Olaussons fina serieversion.

Lyssna på hela listan via Spotify

Lyssna på Arbetets lista med Tysklandstema från vecka 38

Lyssna på Arbetets lista med helgtema från vecka 37