Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Konflikten mellan Vita Huset och amerikanska fotbollsligan NFL har eskalerat. Detta efter att president Donald Trump gått till attack mot spelare som i protest går ned på knä eller höjer en knuten näve när USA:s nationalsång spelas inför matcherna.

– Hade ni inte älskat om någon av ägarna i NFL, när någon är respektlös mot vår flagga, hade sagt: ’Ta ut den jäveln från planen med en gång. Ut, han får sparken. Han får sparken!’, sa Donald Trump vid ett möte i Alabama.

Presidenten kräver också en NFL-bojkott om spelarna fortsätter att protestera. Vilket de gjorde under söndagen, som är den stora matchdagen i USA. Då valde fler än 200 spelare i NFL att visa sitt missnöje med Donald Trump.

En av Donald Trumps många tweets om NFL-spelarnas protester.

Redan för ett år sedan gick superstjärnan, quarterbacken Colin Kaepernick, ned på knä när nationalsången spelades.

– Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta, kommenterade Colin Kaepernick sin protest.

Därefter har fler spelare gjort samma protest, vilket alltså har fått landets president att gå i taket.

Men spelarfacket NFLPA förklarar att de stöttar sina medlemmar.

– Jag är oerhört besviken över uttalandena från presidenten. Kommentarerna var ett slag i ansiktet för tidigare och nuvarande medborgerliga hjältar, soldater som har slösat blod i otaliga krig för att upprätthålla värdena för denna stora nation och amerikanska människor av alla raser, etniciteter, könen och sexuella orienteringar, sa Eric Winston, NFLPA:s generalsekreterare, i ett uttalande.

Därefter konstaterade NFLPA:s vice generalsekreterare DeMaurice Smith att: ”Ingen man eller kvinna borde någonsin behöva välja ett jobb som tvingar dem att överlämna sina rättigheter. Ingen arbetare eller idrottare, professionell eller inte, bör tvingas bli mindre mänsklig när det gäller skydd av deras grundläggande hälsa och säkerhet.”