UPPDATERAD 27/9 9:30

Strax före klockan 16 i dag, tisdag, kom ett larm om att ett persontåg krockat med ett militärfordon – ett stridsfordon av typen pansarterrängbil 360 – vid Lästringe mellan Trosa och Nyköping.
– Det ska vara någon form av militärfordon som har kört in i ett tåg. Vi är på plats i nuläget med en patrull. Det är tre personer i militärfordonet som är skadade och en person i tåget som är lindrigt skadad, sa Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen, strax efter att händelsen hade inträffat.

Tre av de skadade är soldater vid Södra skånska regementet P7. En av dem är allvarligt men inte livshotande skadad, medan de två andra är lindrigt skadade. De tre regementsanställda är en 30-årig man och en 25-årig kvinna från Skåne och en 26-årig man från Halland, enligt Försvarsmakten. De anhöriga är underrättade.

Polisen bekräftar att militärfordonet hade koppling till den pågående militärövningen Aurora 17. Enligt Försvarsmakten har olyckan skett vid en obevakad järnvägsövergång.
– Det är en otäck händelse för alla inblandade, både för dem på tåget och för vår egen personal. Vi fortsätter nu att ta hand om vår personal, säger Michael Nilsson, övningsledare mark Aurora 17, i ett pressmeddelande där det också meddelas att övningen kommer fortsätta som planerat med undantag för de närmast inblandade.

Enligt SJ handlar det om ett regionaltåg som skulle ha gått mellan Norrköping och Stockholm. Pressavdelningen uppger att lokföraren är lindrigt skadad i handen. Enligt de uppgifter SJ fått ska ingen annan i personalen vara skadad.

Rubriceringen var trafikolycka i samband med händelsen, men Åsa Willsund på polisen säger att händelsen eventuellt kan rubriceras som arbetsplatsolycka efterhand.
– Det är möjligt att det skulle kunna bli så, men jag är inte riktigt insatt i detaljerna kring hur det är lagstadgat.

Under tisdagskvällen rapporterade TT att polisen utreder händelsen som vårdslöshet i trafik och att Statens haverikommission har underrättats.

Enligt SJ kommer olyckan för SJ:s del att anmälas till Arbetsmiljöverket.