Den amerikanska journalisten Ariel Levy lever det intellektuella Sex & The City-livet på Manhattan.

Det är framgångsrikt och stimulerande arbete som reporter på ansedda magasinet The New Yorker på dagarna och barhäng med alldeles för många drinkar på kvällarna.

Hennes självbiografiska bok När reglerna slutat gälla har redan utsetts till en av årets bästa av de amerikanska tidskrifterna Time och Entertainment Weekly.

Få är i alla fall lika drabbande.

När Ariel Levy är en bit över 35 står livet i zenit. Hon har en kärleksfull fru, hus och en drömkarriär.

Men den biologiska klockan klämtar allt mer illavarslande.

Möjligheten att få barn öppnas när en manlig bekant, som dessutom är singel och väldigt rik (barnets utbildning är därmed säkrad, som Levy amerikanskt konstaterar), vill dela föräldraskapet.

När graviditeten inträffar ser hon det som att ha hunnit med sista tåget. Det ska bara göras en sista reportageresa till andra sidan jordklotet.

På ett kallt kakelgolv i Ulan Bator föds hennes barn fyra månader för tidigt. Han är alldeles perfekt och len som en silkesgroda.

Tio minuter senare är han död.

Med stilistisk skicklighet håller sig Levy ifrån överord och känslopjunk, berättelsen är urstark nog i sig själv.

På så sätt påminner den om en annan lysande amerikansk roman som kom ut tidigare i år, Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout, som också fångade kvinnliga erfarenheter på ett osentimentalt och allmänmänskligt sätt.

När reglerna slutat gälla lämnar läsaren kvar med den kvalfyllda frågan om man verkligen kan få allt, utan att behöva offra något.

Roman

När reglerna slutat gälla

Ariel Levy

övers. Anna Lindberg

Natur & Kultur