Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Konflikten mellan piloterna på Ryanair och bolagets ledning trappas upp. Lågprisbolaget tvingas ställa in 2 100 avgångar i höst på grund av missar med semesterscheman för piloter.

Enligt bolaget är det främst flygplatserna i Dublin, Berlin och Frankfurt som är underbemannade på grund av den rådande situationen och det fattas där 125 piloter kommande månader.

För att lösa problemet har piloter runt om i Europa erbjudits en bonus på 12 000 euro, cirka 120 000 kronor, om de skjuter på sin semester till senare i vinter.

Men en grupp piloter från ett 30-tal av Ryanairs baser i Europa har vägrat gå med på det. Istället har de, enligt BBC, skrivit ett brev till företagsledningen där de kräver omförhandlade anställningskontrakt och bättre villkor.

I brevet står att läsa ”Pilotmarknaden förändras och Ryanair måste ändra på de sätt som piloter och ledning arbetar tillsammans för att säkerställa en stabil och gemensam framtid för alla”.

Ryanairs vd under en pressträff om flygbolagets alla inställda flygningar.

Svaret från vd Michael O´Leary kom snabbt. På en pressträff under torsdagen sa han att piloterna inte alls har ett svårt jobb.

– Jag skulle vilja att någon pilot förklarar hur det här är ett svårt jobb eller hur någon som enligt lag inte kan flyga mer än 18 timmar i veckan eventuellt kan drabbas av trötthet.

Dessutom sa han att han kan tvinga alla piloter som ska ha fyra veckors ledigt i höst, att skjuta på minst en vecka till efter årsskiftet. Och ett eventuellt hot om stridsåtgärder tolkar Mikael O´Leary med en axelryckning.

– Jag fattar inte ens hur det skulle kunna bli en stridsåtgärd inom Ryanair när det inte finns något fack.