STUTTGART.  – Visst är det bra att fler får jobb men alla klarar sig inte på sin lön, säger Claudia Häussler som varit socialsekreterare i 25 år och numera jobbar fackligt för servicefacket Ver.di.

Hon tycker att skyddet för de fattigaste har försämrats och oroas för ett växande inkomstgap.

Men trots kritik verkar kristdemokraterna, CDU, gå till val utifrån ett guldläge. Arbetslösheten är rekordlåga 3,7 procent. Angela Merkel har dragit undan mattan för sin social­demokratiska konkurrent Martin Schulz genom att vässa ambitionerna ytterligare och sagt att målet är att nå full sysselsättning inom ett par år.

LÄS OCKSÅ – Tyska valet – en dieselfråga

Att fler lågavlönade, främst kvinnor, tjänat på att Tyskland infört en lagstadgad minimilön på 8,84 euro i timmen har också bidragit till att många arbetare är nöjda med den sittande regeringens politik.

Men samtidigt som mycket ser ljust ut är andelen som har lågavlönade jobb i Tyskland hög. Många har så kallade minijobbs där lönen är lägre och de sociala avgifterna är reducerade.

Claudia Häussler säger att införandet av en lagstadgad minimilön har fått effekt men att många arbetsgivare hittat sätt att gå runt kravet.
– Många tjänar idag fortfarande endast tre, fyra euro i timmen. Arbetsgivarna uppger att de betalar minimilönen men för att få den måste de anställda i till exempel  butiker jobba dubbelt så många timmar.

Någon större diskussion om det har det dock inte blivit i valrörelsen.
– Det har varit en ganska lam tillställning eftersom Merkel redan pekats ut som segrare, säger Claudia Häussler.
Den hetaste valfrågan har istället varit landets flyktingpolitik.