Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

En ny lag i Storbritannien kräver att fackföreningar har minst 50 procent valdeltagande i så kallade strejkstämmor innan ett beslut om strejk tas.

Unite Union, som är landets största fackförening, har jämfört den nya strejklagen med apartheid. Och flera av de stora fackföreningarna har sagt att de kommer driva fram en strejkvåg i vinter oavsett om de uppnår kraven från i den nya lagen.

Nu varnar premiärminister Theresa May för utvecklingen.

– Jag är oroad över det här. Men jag är också oroad över vilken inverkan olagliga strejker kan ha på allmänheten.  Människor lider av strejker. Och olagliga strejker, enligt definitionen av att vara olaglig, borde inte hållas, säger Theresa May, till bland andra The Guardian.

Om fackföreningarna trots allt driver igenom strejker kommer de, enligt Theresa May, möta ”lagens fulla kraft”.

– Men det första budskapet måste vara att fackföreningarna ska agera ordentligt och juridiskt och de borde tänka på allmänheten, vars liv kommer att störas och påverkas av olagliga strejker som äger rum, konstaterar hon.