Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

 

 

Räderna har direkt lett till protester i Barcelona. Flera hundra personer har samlats för att protestera mot att spansk polis under morgonen gripit Josep Maria Jové, en nära medarbetare till regionens vicepresident.

Demonstranterna blockerar en av Barcelonas huvudgator och ropar slagord som ”självständighet” och ”vi kommer rösta”.

Redan i förra veckan började polisstyrkan Guardia Civil slå till mot hundratals borgmästare i regionen, för att få dem att inte delta i förberedelserna till folkomröstningen. Centralregeringen har också tagit kontroll över Kataloniens ekonomi.

– Det är helt oansvarigt. De släpar oss in i administrativ kollaps, säger vicepresident Junqueras enligt AFP.