Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

– Det här blir en toppenvecka som vi ser fram emot. Och när det gäller Nordkorea tror jag att de flesta av er vet vad jag anser, sade Trump när han under måndagen besökte FN i samband med ett reformmöte.

Först att inta generalförsamlingens talarstol i dag är enligt traditionen Brasilien, som företräds av president Michel Temer. Kort efter Trump håller Frankrikes president Emmanuel Macron sitt anförande och ytterligare lite senare hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan.

Den pågående högnivåveckan i FN samlar högt uppsatta ledare från de 193 medlemsländer till vad som skämtsamt brukar beskrivas som diplomatisk ”speed-dating”. I snabb takt avverkas tal, enskilda träffar och högnivåmöten om allt från fredsbevarande insatser till hållbar utveckling.

Årets stora snackis i den hårt bevakade FN-skrapan är föga förvånande just USA:s president. Världsledare från när och fjärran undrar om Trump — som lovat att sätta Amerikas intressen före allt annat — kommer att gå lika hårt åt FN som han gjorde under presidentvalskampanjen (då han beskrev FN som en klubb för folk som vill träffas och ha kul). Och står han fast vid beslutet att dra USA ur det globala Parisavtalet om klimatet? Tänker han göra något liknande med kärnenergiavtalet med Iran?

– Trump behöver komma med klargöranden, konstaterar Tony Blair, före detta premiärminister i Storbritannien, för nyhetskanalen CNN.

– I Europa undrar man över alliansen med USA. Han måste försäkra åhörarna om att USA är starkt nog att stå med sina allierade och mot sina fiender.

I talet planerar Trump att mana andra länder att ta större ansvar för sin egen säkerhet, skriver amerikanska medier med hänvisning till källor.

– Han slår ner på rätt folk, kramar om rätt folk och landar i ett USA som är mycket starkt, sade FN-ambassadör Nikki Haley nyligen till CNN om anförandet.

Sedan tillträdet har USA:s president minskat sitt lands bidrag till FN:s fredsbevarande insatser dramatiskt. Och delegationen som reser till högnivåveckan i FN är bantad till en tredjedel av det vanliga. Ur svenskt perspektiv hoppas man på att Trump, trots nedskärningarna, kommer att stå upp för ett starkt FN.

– Det är det vi alla vill ha, säger statsminister Stefan Löfven.

Tina Magnergård Bjers/TT

 

FN:s generalförsamling

FN:s generalförsamling samlas varje år i september. Då hålls också den allmänna debatten då ledare från de 193 medlemsstater talar i FN-högkvarteret i New York.

Talarna har i allmänhet 15 minuter på sig. I år ligger fokus på USA:s president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron som gör debut i kammaren. För FN:s nye generalsekreterare Antonio Guterres blir det också premiär. Förr i världen, när ledare som Venezuelas avlidne president Hugo Chavez, Libyens Muammar Gaddafi och Kubas Fidel Castro deltog kunde det bli stor show i generalförsamlingen.

Årets generalförsamling är den 72:a.

FN:s generalförsamling kan i princip ta upp vad som helst utom, normalt sett, ämnen som avhandlas i säkerhetsrådet. I viktiga frågor krävs två tredjedels majoritet. Varje medlemsland har en röst. Till skillnad från FN:s säkerhetsråd kan församlingen generellt inte ta bindande beslut. Den är dock viktig för debatt och opinionsbildning. Generalförsamlingen väljer också generalsekreterare, efter förslag från säkerhetsrådet.

Källa: FN