Slutligen splittrades alltså Alliansen i frågan om misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Moderaterna och Kristdemokraterna står kvar vid att kräva ett misstroendevotum medan Centern och Liberalerna drar tillbaka sina hot. Men mer intressant än Alliansens sammanbrott är faktiskt att vi nu ser ett nytt block i födslovåndor.

Under torsdagskvällen var det uppenbart hur väl Jimmie Åkesson fann sig i detta. Med hårda ord i nyhetssändningarna var hans huvudlinje att kraftigt fördöma Liberalernas Jan Björklund och Centerns Annie Lööf.

Med Moderaterna och Kristdemokraterna var han dock plötsligt ense.

Och med tanke på Moderaternas och Kristdemokraternas agerande är deras tankar uppenbart desamma.

I vanliga fall brukar nämligen en svag minoritet aldrig hålla fast vid ett misstroendevotum som inte har någon som helst chans att gå igenom. Det vanliga är då att partierna drar tillbaka sina misstroendeförklaringar.

Med andra ord är syftet inte alls att rösta bort Hultqvist. Syftet är i stället att pröva konstellationen SD-KD-M.

Tillfället är mycket väl valt för denna testballong av ett nytt konservativt block. Det spelar ingen roll att det nya blocket förlorar, det vet alla redan före omröstningen att de kommer att göra. Det viktiga blir i stället att testa samarbetet.

Mycket tyder på att vi framöver kommer att få se betydligt fler tillfällen när det konservativa partierna undersöker metoder för hur de bäst kan sintras samman.

(Sintras samman, sintring = Diffusionsprocess där föremål eller partiklar under högt tryck och hög temperatur trycks samman till en ny sammansatt enhet, dock utan att förlora sina respektive ursprungliga former.)