Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

”Det här fallet kommer att gå till historien som det tydligaste, och samtidigt mest absurda, exemplet på institutionernas misslyckande och problemen med rättvisan under denna period”, skriver kolumnisten Asli Aydintasbas i söndagens tidning.

Bland de åtalade finns tidningens tidigare chefredaktör Can Dündar, som flytt till Tyskland. I slutet av juli beslutade domstolen att sju av de 17 skulle släppas på fri fot.

Journalisterna anklagas för medhjälp till terrorism och har enligt åtalet stöttat Gülenrörelsen — som pekats ut för att ligga bakom fjolårets misslyckade militärkupp — samt de terrorstämplade rörelserna PKK och marxist-leninistiska DHKP-C. Men kritiker ser rättegången som ett led i de tillslag mot oberoende medier som följt efter kuppförsöket.