Att medlarna inte lägger något bud ökar rimligen risken för att de stridsåtgärder som Kommunal har varslat om till klockan 11.00 den 8 september träder i kraft.

Kommunal avböjer för närvarande att kommentera läget, men enligt Kommunals presstjänst kan ny information från förbundet komma under torsdag eftermiddag.

Avtalet mellan Kommunal och Vårdföretagarna gick ut den 30 juni, och under sommaren har parterna förhandlat utan att komma överens.

Kommunal kräver att personliga assistenter i privata assistansföretag ska få lika stora löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden har fått i årets avtalsrörelse.

Enligt Vårdföretagarna är det inte möjligt, då den statliga assistansersättning som företagen är helt beroende av inte höjs tillräckligt mycket.

– Kommunal och Vårdföretagarna står för långt ifrån varandra, säger en av medlarna, Jan Sjölin, till tidningen Kommunalarbetaren.

Precis samma situation uppstod även förra året: Kommunal krävde löneökningar i nivå med ”märket”, Vårdföretagarna sa nej med argumentet att regeringen inte räknar upp assistensersättningen i takt med löneökningarna.

Kommunal varsel innebär blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal.