Att medlarna inte lägger något bud ökar rimligen risken för att de stridsåtgärder som Kommunal har varslat om till klockan 11.00 den 8 september träder i kraft.

Kommunal avböjer för närvarande att kommentera läget, men enligt Kommunals presstjänst kan ny information från förbundet komma under torsdag eftermiddag.

Kommunal varslar för personliga assistenter

Löner & Avtal

Avtalet mellan Kommunal och Vårdföretagarna gick ut den 30 juni, och under sommaren har parterna förhandlat utan att komma överens.

Kommunal kräver att personliga assistenter i privata assistansföretag ska få lika stora löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden har fått i årets avtalsrörelse.

Enligt Vårdföretagarna är det inte möjligt, då den statliga assistansersättning som företagen är helt beroende av inte höjs tillräckligt mycket.

– Kommunal och Vårdföretagarna står för långt ifrån varandra, säger en av medlarna, Jan Sjölin, till tidningen Kommunalarbetaren.

LO stöttar Kommunals varsel för personliga assistenter

Löner & Avtal

Precis samma situation uppstod även förra året: Kommunal krävde löneökningar i nivå med ”märket”, Vårdföretagarna sa nej med argumentet att regeringen inte räknar upp assistensersättningen i takt med löneökningarna.

Kommunal varsel innebär blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal.