Stå upprätt i kassan när du egentligen vill ligga i fosterställning på grund av mensvärk. Ta hand om jobbiga kunder när du börjar gråta av ingenting. För många kvinnor påverkar mensen jobbet varje månad. Men det är fortfarande tabu att prata om.
Sex av tio kvinnor lider av mensvärken.
Bild: Christina Andersson
Som tusen knivar i magen. Kallsvetten. Illamåendet. Det är omöjligt att stå rakt. Var det bra så? Vill du ha kvittot? Har jag blött igenom?
Sex av tio som har mens lider av mensvärk, och de flesta känner att värken påverkar deras vardag. två av fem har till och med stannat hemma från jobbet, enligt en undersökning från 2017 som Yougov gjort på uppdrag av Metro.
Upp till 30 procent av alla kvinnor har lättare PMS-besvär. Mellan två och fem procent har PMDS, som är kraftigare besvär, enligt Karolinska Institutet. Från en dag till en annan kan livet kännas meningslöst.
Trots att många kvinnor varje månad har olika problem på grund av sin mens är det sällan något som det pratas om.
– Det är fortfarande svårt för många att prata om kvinnokroppen. Den ska inte lukta, inte vara blodig. Mens förväntas samtidigt vara så normalt, något som alla har och då blir det en ickefråga. Det är synd för det är väldigt många menstruerare som har besvärligt regelbundet, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.
Även PMS är en laddad fråga, tycker hon. Det finns gamla föreställningar om den hysteriska kvinnan som styrs av hormoner.
– Men det finns ju personer som går ner i djupa depressioner en gång i månaden och knappt kommer ur sängen. Då måste man få hjälp. Det finns mediciner eller samtal man kan gå i.
Åsa Enervik tror att det bästa sättet att bryta tabut kring mens och de besvär som kommer med den är att prata och informera om det.
– Det är viktigt att chefer förstår allvaret i det. Om en arbetsgivare tar upp det som ett problem som man måste ta hänsyn till skulle även männen bli inkluderade i det. Och att medier skriver om det är jättebra, säger hon.