Kommunal uppger i ett pressmeddelande att fackförbundet nu kommit överens med Vårdföretagarna om ett löneavtal som sträcker sig över tre år.

De anställda ska, enligt Kommunal, ha rätt till 1 642 kronor under den här perioden.

Enligt Kommunal ska löneökningarna hålla sig inom det så kallade märket.

Lönerna ska, återigen enligt Kommunal, höjas med 535 kronor den 1 oktober i år. Därefter med 548 respektive 559 kronor de kommande två avtalsåren.

Avtalet har slutits trots att medlarna gav upp under eftermiddagen. Kommunal hade sedan tidigare varslat om konflikt för att sätta press på arbetsgivarna. Varslet skulle ha lösts ut imorgon, fredag.

– Väldigt glädjande. Det är en framgång för Kommunal och ett bra och viktigt avtal för de personliga assistenterna. De får nu de löneökningar alla på arbetsmarknaden ska ha, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin i pressmeddelandet.

Samma glada tongångar återfinns inte i det pressmeddelande som Vårdföretagarna skickat ut.

Arbetsgivarna har ”tvingats acceptera ett nytt kollektivavtal trots branschens problem med finansiering av det nya avtalet”, skriver man.

Vårdföretagarna uppger att Kommunal hotat med att säga upp kollektivavtalet för hela branschen.

”Inför hotet att helt stå utan kollektivavtal valde Vårdföretagarna att acceptera ett kollektivavtal enligt det så kallade märket, trots att regeringen inte höjer företagens ersättning i motsvarande nivå.”