Mord överklagas

De anhöriga till den 22-åriga kvinna som mördades av en boende på ett HVB-hem i januari 2016 kommer att gå vidare med fallet. Hon var vid tillfället ensam på jobbet. Mannen är nu dömd till rättspsykiatrisk vård. Men förundersökningen om arbetsgivarens ansvar lades ner. Och familjen vill att utredningen om arbetsmiljöbrott tas upp igen.

Bilolycka

Ett tidningsbud klarade sig med lindriga skador efter en lufttur på 15-20 meter med bilen som for in i ett bostadshus utanför Timrå i måndags, skriver SVT Nyheter. Bilen fattade eld och branden spred sig till huset. Ingen annan än föraren — som nu misstänks för vårdslöshet i trafik — kom till skada.

Skyddsstopp

En krögare ska betala 50 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket efter att ha ignorerat ett skyddsstopp som ett skyddsombud lagt, skriver tidningen Hotellrevyn. Det handlade om elproblem där bland annat en köksbänk kunde vara strömförande efter att en spis kortslutits. Arbetsgivaren bröt alltså stoppet och lät arbetet fortgå.

Fortkörning

Över hälften av alla yrkesfordon kör för fort. På 30-sträckor, där ofta förskolor och skolor ligger, kör tre av fyra för fort. Det visar en rapport från Folksam trafikforskning. Bolaget har mätt hastigheten på närmare 3 500 fordon från transporter inom buss, färdtjänst, bud, bygg- och anläggning, livsmedel och återvinning.

– Ett stort ansvar för överträdelserna vilar på transportföretagen och inte enbart på den enskilda föraren. Företag behöver generellt se över sina styrdokument och uppföljningssystem, säger Anders Kullgren, forskningschef.

Skärskador

En man i 40-årsåldern som höll på med markarbete på universitetsområdet i Linköping sågade sig i ansiktet med någon form av kapmaskin under måndagsförmiddagen. Enligt polisen ska mannen ha fått ytligare skador i ansiktet, dock inte skelettskador och utredning om arbetsmiljöbrott har inletts.