Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

”Ambitiösa, balanserade och rättvisa” — så beskriver Frankrikes premiärminister Édouard Philippe förslagen till förändringar i arbetsmarknadslagstiftningen som presenterades vid lunchtid på torsdagen.

Från fackligt håll är det annat ljud i skällan. Det starkt vänstersinnade förbundet CGT säger att förslaget bekräftar alla farhågor och planerar sedan tidigare strejker och protester den 12 september.

Landets största förbund, det mer reforminriktade CFDT, säger till tidningen Le Monde att man är besvikna, men att man nu ska utvärdera saken och inte tänker delta i demonstrationerna i september.

Den nuvarande lagen omfattar över 3 000 sidor och reglerar arbetstagares rättigheter. Förändringarna, som var ett av Macrons främsta vallöften, går bland annat ut på att utöka möjligheten till projektanställningar, begränsa utbetalningarna av avgångsvederlag samt att tillåta arbetsgivare att förhandla arbetsvillkor lokalt i stället för genom centrala avtal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Macron, som brottas med vikande popularitetssiffror, vill göra arbetsmarknaden mer flexibel i syfte att få bukt med arbetslösheten på nära 10 procent.

– Vi är den enda större ekonomin i EU som inte har lyckats bekämpa massarbetslösheten på över tre årtionden, säger han till magasinet Le Point.

Många arbetsgivare hoppas på enklare regler och mer flexibilitet kring anställningar, medan vänsteroppositionen och arbetstagarorganisationer ser förslaget som ett sätt att urholka arbetares rättigheter.

Vänsterrörelsen Det okuvade Frankrike med Jean-Luc Mélenchon i spetsen planerar en stor demonstration i Paris den 23 september, enligt franska medier.