Efter att ha recenserat böcker i 17 år i ”Gomorron Sverige” har du övergått till Youtube. Hur kom du på den idén?
– Tankarna på Youtube har funnits länge. Jag har längtat efter en möjlighet att ge böcker lite större utrymme än två, tre minuter – och att kunna experimentera med recensions- och intervjuformaten. Jag har ju precis börjat, men kommer att utveckla min kanal vartefter. Youtube är lite vildvuxet just nu, men kommer framöver – i takt med att traditionell tv blir alltmer fragmentiserad – att bli ett tungt alternativ för den som söker specialinformation

Är du den första kulturjournalisten som blivit en så kallad ”youtuber”?
– Jag har inte full koll, men jag tror att jag är den första etablerade kulturjournalisten i Sverige som använder sig av Youtube för recensioner och boktips.

Hur gör du filmerna rent praktiskt?
– De görs som en vanlig tv-inspelning, fast i hemmiljö och med senaste tekniken.

Är du fortfarande besviken på att SVT fimpat kulturkritiken i sitt nya morgonprogram?
– Besviken är fel ord, jag är orolig för att det regelbundna recenserandet av böcker och film försvinner. Att kulturredaktionen gör en eller annan recension då och då är inte det samma som att ha regelbunden recensionsverksamhet. Men att jag startar Youtubekanalen har inte med det att göra. Det hade jag tänkt göra ändå, eftersom jag länge velat göra recensioner och intervjuer på mina egna villkor.

Kommer du att titta på ”Morgonstudion”?
– Självklart. Jag är nyhetsberoende: inleder dagen med morgontidning, P1 och sedan lite morgon-tv.

Vilken roman vill du framför allt rekommendera Arbetets läsare i höst?
– Oj, svår fråga, det finns en hel del att välja mellan. Men vill man läsa en riktigt bra, episk roman ska man läsa Kjell Westös ”Den svavelgula himlen”.

Se Yukiko Dukes boktips här.