Just nu pågår arbetet för fullt för att färdigställa den sista höstbudgeten innan valet 2018. Flera nyheter i budgeten, som höjt studiebidrag, har redan kommit ut.

Men fortfarande återstår en del förhandling enligt Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

En av de viktigaste frågorna på arbetsmarknadsområdet för Vänsterpartiet är höjd a-kassa, enligt honom.

– Det var viktigt med höjningen som genomfördes i den första budgeten, men det krävs ytterligare höjningar för att vi ska exempelvis ska kunna nå målet om att 80 procent ska få 80 procent av sin tidigare inkomst, säger han.

Vänsterpartiet vill ha en höjning av a-kassan till 1 050 kronor de första 100 dagarna och samtidigt höja grundbeloppet och det belopp som infaller efter 100 dagar.

– Det tycker vi är en viktig fråga för att a-kassan ska ha sin karaktär av inkomstförsäkring och omställningsförsäkring.

Vad har ni fått för respons på det i förhandlingarna?
– Vi får se var vi landar. Vi tycker att det är en viktig fråga.

Något annat Vänsterpartiet driver i förhandlingarna är att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften, något Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att genomföra men som inte ansett fått plats i tidigare budgetar.

– Vi tycker att det är dags att få det här på plats. Det är en viktig fråga att så många som möjligt är med i facket och det är också en rättvisefråga, säger Ali Esbati.