I veckan ratificerade shejken Tamim Bin Hamad Al Thani den nya lagen för hushållsarbetare, såsom städare, kockar och trädgårdsmästare.

”Det är ett positivt steg att Qatar slutligen antog en arbetsrättslag för att skydda sina nästan 200 000 hushållsarbetare”, säger Rothna Begum, forskare vid Human Rights Watch, i ett uttalande.

”Men rättigheterna kommer att förbli på papper om inte regeringen snabbt skapar ett system som ger sanktioner till arbetsgivare som inte följer lagen.”

Human Rights Watch har under flera år visat på missbruk mot hushållsarbetare i Gulfstaterna på grund av bristen på arbetsrättsliga villkor liksom det juridiskt bemyndigade Kafala-systemet som ger arbetsgivare stor kontroll över migrantarbetare med möjlighet att beslagta deras pass, kontrollera löner och dessutom avgöra om de får sluta eller byta jobb.

Den ny lagen, som ska skydda hushållsarbetare, kräver ett skriftligt avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare som beskriver lön och andra arbetsvillkor.

Human Rights Watch har tidigare dokumenterat många fall av kontraktsutbyte, där en arbetstagare skriver ett kontrakt på sitt modersmål, för att upptäcka att den arabiska versionen har mindre gynnsamma villkor.

Därför uppmanar nu organisationen att alla som inte talar arabiska noga kontrollerar alla kontraktsskrivelser före ett jobb påbörjas.

Arbetsgivare måste tillhandahålla mat och lämpligt boende. Men lagen är vag om miniminormer och uppfyller inte de krav som är satta av FN-organet ILO, uppger Human Rights Watch.

Dessutom är den sämre än den arbetslagstiftning som landet upprättade 2004 och som skyddar alla andra yrken.

Hushållsarbetare i Qatar har ingen minimilön, enda land bland Gulfstaterna med detta är Kuwait som 2016 lagstiftade om en månadslön på minst 200 dollar, cirka 1 600 kronor.

Varken Saudiarabien, Bahrain eller Oman ger hushållsarbetare arbetsrättsliga villkor. Förenade Arabemiraten har ett utkast till en ny lag som väntar på att ratificeras av presidenten Khalifa bin Zayed Al Nahyan.