Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Under ett besök i Rumänien varnade den franska presidenten för att hela EU-samarbetet kan spricka om ingenting görs åt problemen med lönedumpningen, uppger Ekot. 

Emmanuel Macron är orolig för de spänningar som uppstår då utländsk arbetskraft jobbar för lägre löner än den lokala arbetskraften. Den franska presidenten vill därför göra förändringar i EU:s utstationeringsdirektiv som reglerar villkoren för anställda som skickas till andra EU-länder för att arbeta.

– Jag är säker på att vi kan nå en överenskommelse om det innan året är slut, sa han under en presskonferens i Rumänien rapporter Reuters.

Samtidigt som den franska regeringen försöker hitta metoder för att stoppa lönedumpningen inom EU så försöker den nya regeringen genomföra stora arbetsmarknadsreformer på hemmaplan. En ny lag ska göra det lättare för arbetsgivare att säga upp anställda, vilket fått de franska facken att reagera kraftigt.