Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

O’Brien, som är chef för FN-organisationen Ocha och har besökt landet nyligen, sade att antalet internflyktingar har ökat liksom våldet mot biståndsarbetare. Centralafrikanska republiken med 4,5 miljoner invånare har cirka 600 000 internflyktingar — en ökning med omkring 40 procent från fjolåret.

O’Brien har redan tidigare uppmanat FN att skicka mer trupper till republiken för att stöda den fredsbevarande insats som pågår där. I nuläget har FN 12 500 poliser eller soldater i landet som hjälper till med att skydda civila och president Faustin-Archange Touadéras styre.

Konflikten har pågått sedan 2013. Strider bröt ut i samband med att den kristne presidenten François Bozizé drevs bort av en allians ledd av muslimska rebeller kallad Séléka. Kuppen utlöste en serie hämndattacker mellan kristna och muslimska grupper.