Den största delen av avtalsrörelsen avslutades i våras, men det finns fortfarande områden på arbetsmarknaden där parterna inte har kommit överens. Ett av dem rör de personliga assistenterna där avtalet mellan Kommunal och Vårdföretagarna löpte ut den 30 juni.

Enligt Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund är det ett problem att parterna inte vet hur regeringen kommer att hantera frågan om assistansersättning innan höstbudgeten presenteras.

Man menar att ekonomin i branschen ”successivt gröpts ur” eftersom ersättningen inte höjts i takt med de kollektivavtalade löneökningarna. Därför föreslår organisationen nu ett sex månader kort avtal för att sedan kunna teckna ett längre när förutsättningarna står klara.

– Det är ett besvärligt läge för hela branschen. Vi hoppas att Kommunal nu analyserar vårt förslag och kommer med konstruktiva synpunkter om hur vi kan förhandla vidare för att lösa den här besvärliga situationen, säger Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande från Vårdföretagarna.

Arbetet har sökt Kommunal som inte vill kommentera förhandlingarna.