Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

När Löfven i veckan i Genève tar på sig rollen som ledare för en ny FN-kommission om framtidens arbete, tillsammans med Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim, handlar det om samma frågor som Global deal. Det rör sig om att driva på för en arbetsmarknad med schyssta villkor för alla och där globaliseringens fördelar ska gynna så många som möjligt.

– Teknisk utveckling och klimatomställning ska användas som en positiv kraft för innovationer och nya affärsidéer, nya jobb med bättre villkor och en ordning där fler människor i hela världen får ta del av globaliseringens fördelar, säger Löfven inför kommissionens start.

När Löfven lanserade sitt, FN-organet ILO:s och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s Global deal i FN-skrapan förra året var flera stats- och regeringschefer på plats, liksom kronprinsessan Victoria. Löfven log överseende om den kritik som redan då fanns från politiska motståndare och forskare om att han ägnade sig åt symbolpolitik.

– De som vill sitta där och vara lite sura får göra det, jag arbetar vidare, sade Löfven då.

Initiativet är tänkt att samla fack, företag och arbetsgivarorganisationer och länder i en strävan för ordnade förhållanden och bra villkor för anställda och företag. Tio länder, inklusive Sverige, gick med från start. Nu har de blivit en handfull fler, senast Nederländerna. Facken som anslutit sig är främst svenska och nordiska.

Men det tredje benet — arbetsgivarorganisationer och företag — saknas nästan helt. Av de sex företag som anslutit sig är fyra svenska: H&M, Ica, Scania och Swedfund. Det skaver lite, i regeringskansliet. Det är där, med fyra tjänstemän och en budget på fyra miljoner, som det stora lasset dras för initiativet.

”En prioritering är att också att arbeta med för att få med fler företag och arbetsgivarorganisationer. Vi är redan nu i positiva diskussioner med flera företag, både i Sverige och internationellt, som vi hoppas ansluta sig inom kort”, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder i en skriftlig kommentar.

Efter lanseringen i september dröjde det till i mars i år innan organisationen i regeringskansliet drog igång, med begränsad styrka fram till nu. Söder säger att det tog längre tid än beräknat att få igång det hela.

Nu ska det bli fart på många fronter, enligt Söder. Om en månad, i New York, ska statsministern delta i ett så kallat högnivåmöte om Global deal. Och stöd, men inte ännu partnerskap, har uttalats av Frankrikes och Japans ledare.

 

 

Länder i Global deal

Angola, Argentina, Österrike, Bangladesh, Belgien, Kambodja, Etiopien, Indonesien, Colombia, Chile, Nederländerna, Uruguay, Tunisien, Sverige, Kanada.