Regeringen ger 7,1 miljarder extra till polisen under de kommande tre åren. Fler unga bör också söka sig till polisutbildningen, anser justitieminister Morgan Johansson.

– Det är ett av de viktigaste yrken man kan ha, säger han.
Regeringen vill höja anslaget till polisen med 2 miljarder kronor för 2018, med 2,3 miljarder 2019 och med 2,8 miljarder kronor 2020. Det framkom vid statsminister Stefan Löfvens och justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons pressträff i Eskilstuna i dag.

Enligt dem är satsningen den största under åtminstone 2000-talet.

Gängskjutningar, få poliser i glesbygden, utredningar som läggs ner ökar otryggheten, anser statsministern.

– Det kan vi aldrig acceptera, säger Stefan Löfven.

På kort tid har flera skjutningar skett runt om i Sverige. Enligt Morgan Johansson har den organiserade kriminaliteten länge varit oroande. Den är i huvudsak baserad på knarkförsäljning, på att vapen är i omlopp och att konflikter mellan gäng uppstår.

– Här måste man jobba på flera sätt. De mest brottsaktiva måste bort från gatan, säger  Morgan Johansson.

Därför skärps straffen för vapenbrott, men det krävs också förebyggande arbete för att undvika att ungdomar dras in i kriminaliteten, förklarar han.

Tillskottet på 7,1 miljarder under de kommande tre åren är avsevärt mycket mer än vad polisen själv har begärt, säger Morgan Johansson.

– Med de här pengarna kan man anställa fler, man kan utbilda fler och det handlar om att behålla den personal som finns.

Inrikes- och justitieministern uppmanar också unga att söka sig till polisutbildningen.

– Det är ett av de viktigaste yrken man kan ha. Jag ser gärna att fler söker sig till polisen.

Satsningen medför att regeringen ”trycker upp ambitionsnivån”, säger Stefan Löfven till TT.

10 000 fler polisanställda ska skapas till 2024, säger han.

– Människor känner oro och rädsla, ska vi ha den här utvecklingen i vårt land? Och nej, det här är inte Sverige. Tryggheten är helt grundläggande. Staten är alltid starkare än gängen. Vi ska knäcka det här, säger statsministern.