Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Gärningsmännen körde på människor med en bil och var beväpnade med sprängämnen. Flera personer har skadats, varav två allvarligt.

Polisen larmade om en ”pågående händelse” i den populära turistorten Cambrils vid halv två i natt och uppmanade via Twitter människor att stanna inne och inte röra sig utomhus.

Händelsen utreds som ett terrordåd, enligt polisen. Fem misstänkta terrorister dödades efter en skottväxling. En av gärningsmännen i Cambrils försökte knivhugga personer, enligt El País.

– De misstänkta terroristerna körde en Audi A3 och verkar ha kört ned flera personer innan de stoppades i en poliskontroll och skottlossning bröt ut, säger en talesperson för myndigheterna i Katalonien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gärningsmännen hade bombbälten, enligt polisen. Dessa har undersökts av bombtekniker och polisen har efter det genomfört ”kontrollerade explosioner” i området.

Händelsen i Cambrils inträffade åtta timmar efter det blodiga dådet i Barcelona, där minst 13 människor dödades. Minst sex personer har skadats i Cambrils, varav en polis. För två personer är läget allvarligt, enligt AP. Polisen uppges ha lindriga skador.

AFP har pratat med vittnen i Cambrils. Markel Artabe, 20 år, gick längs vattnet när han hörde något som han först trodde var fyrverkerier. 21-årige Joan Marc Serra Salinas hörde många skott.

– Jag sprang ned på stranden och satt stilla, säger han.

Lokala myndigheter uppger att gärningsmännen som sköts ihjäl i Cambrils har koppling till dådet i Barcelona, skriver AP.

– Attacken följer samma mönster. Det finns en koppling, säger Kataloniens inrikesminister Joaquin Forn till radiokanalen RAC1.

Föraren av den skåpbil som rammade människor i centrala Barcelona tidigt på torsdagskvällen är fortfarande på fri fot. I det dådet i dödades minst 13 personer och omkring 100 skadades, varav 15 allvarligt, men antalet dödsoffer väntas stiga.

Under kvällen uppgav polisen på en pressträff att två misstänkta personer har gripits med kopplingar till dådet på Las Ramblas.

En av de gripna kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Den andre är marockan. De har inget kriminellt förflutet, säger polisen.

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.

Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, medan den andre greps i Ripoll i norra Katalonien, säger polisen på pressträffen.

Mannen som körde skåpbilen i Barcelona verkar inte ha varit beväpnad, enligt polischefen Josep Lluís Trapero uppger AFP.

Polisen beskriver händelsen som ”en terrorattack med avsikt att döda så många människor som möjligt”. Skåpbilen plöjde in i människor på promenadstråket Las Ramblas — en av stadens mest turisttäta platser. Först efter cirka 600 meter tog det stopp.

– Först trodde jag att det var en olycka, när skåpbilen körde på ett tiotal personer och verkade stanna. Men sedan styrde han till vänster och accelererade i full fart ner längs Las Ramblas och då insåg jag att det var ett terrordåd, säger gymnastikläraren Jordi Laparra till nyhetsbyrån AP.

– Han körde från sida till sida, in i kioskerna, för att köra på så många människor, så att de inte skulle kunna fly, fortsätter han.

Enligt den spanska tidningen El Páis har poliskällor uppgett att minst en person lämnade den vita skåpbilen till fots.

Terrorrörelsen IS påstår via sitt propagandaorgan Amaq att den ligger bakom dådet i Barcelona. Det har inte bekräftats av den spanska polisen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att dådet i Barcelona var ”en jihadist-attack”, enligt Reuters.

– I dag är kampen mot terrorism av högsta prioritet för fria och öppna samhällen. Det är ett globalt hot och svaret måste komma från global nivå, säger Rajoy på en presskonferens.

Bland dem som dödats och skadats finns personer från ett 20-tal olika länder, enligt myndigheterna. Bland dem finns 26 fransmän, varav minst elva är allvarligt skadade, säger franska UD enligt Reuters.

Svenska UD har under morgonen inga uppgifter om att någon svensk skadats i dåden.

Lisa Abrahamsson/TT

Sofia Tanaka/TT

 

Barcelonadådets offer

Bland de dödade och skadade finns personer från bland annat de här länderna, enligt spanska myndigheter:

Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Argentina, Venezuela, Belgien, Australien, Ungern, Peru, Rumänien, Irland, Grekland, Kuba, Makedonien, Kina, Italien, Taiwan och Algeriet.

26 franska medborgare har skadats i dådet i Barcelona. Av dem är minst elva allvarligt skadade, enligt ett uttalande från det franska utrikesdepartementet.

Svenska UD har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.

 

Attacker med fordon i Europa

Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.

• April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

• Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

• Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Tidigare terrorattentat i Spanien

• Juli 2009: Över 60 personer skadas när en bilbomb exploderar i staden Burgos i norra Spanien. Den baskiska separatiströrelsen ETA beskylls för attacken, som riktades mot civilgardet.

• Juni 2009: Två civilgardister dödas när en bomb exploderar under deras patrullbil nära Palma, Mallorca. ETA sade sig ligga bakom dådet.

• December 2006: Två personer dödas och 52 skadas när en bilbomb exploderar på en parkering vid flygplatsen i Madrid. ETA tog på sig dådet.

• December 2004: Fem samordnade bomber exploderar vid bensinstationer och knutpunkter runt huvudstaden. Fyra personer skadas lindrigt. Dådet föregicks av en varning från ETA.

• Mars 2004: 191 människor dödas och närmare 2 000 skadas i attentat mot fyra pendeltåg i Madrid. En islamistiskt inspirerad terrorcell låg bakom dåden.

• Juli 2003: 13 personer skadas, däribland två svenskar, när sprängladdningar detoneras i två hotell i turistorterna Alicante och Benidorm i södra Spanien. Dåden föregicks av en varning från ETA.