– Innan vi möter väljarna igen har vi uppfyllt det målet, det lovar jag, sa Stefan Löfven när han i dag, måndag, höll tal på SSU-kongressen.

Han syftade då på löftet om 90-dagarsgaranti, som innebär att inga ungdomar ska behöva vänta i mer än 90 dagar på jobb eller insatser som leder till jobb. Han uppgav att man är väldigt nära att uppfylla detta vallöfte. Arbetsförmedlingens egen bedömning, enligt en prognos som presenterades i augusti, är också att garantin kommer vara fullt införd under året.

– Nu knäcker vi ungdomsarbetslösheten, sa Stefan Löfven och konstaterade att inget samhälle har råd med en ungdomsgeneration som förlorat hoppet.

Kravet på att införa en 90-dagarsgarantin drevs av SSU innan det blev ett centralt socialdemokratiskt löfte i förra valet. Statsministern uppmanade i dag ungdomsförbundet att fortsätta ställa krav.

På temat ungdomsarbetslöshet betonade han också vikten av att satsa på skolan, så att alla klarar den.

– Vi vet att det är det som krävs på svensk arbetsmarknad.

Han menade att den svenska modellen är under attack från andra politiska partier, särskilt då om Sverigedemokraterna släpps in i samarbeten.

För egen del var han tydlig med att han är intresserad av blocköverskridande samarbeten, men att han aldrig kommer vända sig till just Sverigedemokraterna.

Vidare beskrev Stefan Löfven en värld där mycket förbättras, bland annat då fler barn än tidigare går i skolan, men klyftorna samtidigt växer.

– Vårt arbete behövs mer än någonsin, för att globaliseringen ska komma alla till del, sa han.

Han lyfte i detta sammanhang fram Global Deal, samt det sociala toppmöte som ska hållas i Göteborg i höst. Global Deal är ett projekt som Stefan Löfven drivit, som syftar till att skapa bättre arbetsvillkor globalt. EU-toppmötet som hålls i november ska handla om hur man främjar rättvisa jobb och tillväxt.