Vi måste arbeta allt längre är devisen vi ofta får höra från politiker, inte sällan på högerkanten men även från en del liberala debattörer. Och det ligger nog ett korn av sanning i det.

Men ska vi arbeta längre så måste vi också ha ett utbildningssystem som är anpassat efter de rådande förändringarna på arbetsmarknaden.

Yrkeskategorier kommer och går. En 47-årig ingenjör som kanske har arbete i 20 år kan mycket väl bli obsolet på arbetsmarknaden efter den tiden trots att han med alla sannolikhet har ytterligare 20-25 år i yrkeslivet kvar innan han går i pension.

Ny teknik utvecklas också och omställningar måste göras, jobb flyttar utomlands. Problemet är bara att om denna 47-årige ingenjör vill skaffa sig en ny högskoleutbildning som är gångbar på arbetsmarknaden har han en mycket begränsad rätt att ta studielån från 47 års ålder och framåt. Trots att han kanske har 20-25 år kvar i yrkeslivet.

Detta är enligt mig ett inbyggt strukturfel. Utbildningssystemet är helt enkelt inte synkroniserat med arbetsmarknadens villkor.

En lösning på denna problematik vore att man hade rätt till studiemedel i åtminstone 280 veckor precis som miljöpartisterna Maria Wetterstrand och Peter Eriksson motionerade om i riksdagen under sin tid som språkrör.

Därtill skulle man kunna öka dispensen att få extra studiemedel efter 40 års ålder några år. Samt avskaffa den synnerligt inhumana regeln att det krävs synnerliga skäl för att få studiemedel efter 240 veckor. I dag krävs nästan en cancerdiagnos för att få dispens för längre studiemedel.

Att gå mot ett generösare studiemedelssystem tjänar både samhället och individen på.

De klena argument vi ofta får höra från liberalt håll, att vi har Europas äldsta studiepopulation är varken ett seriöst eller hållbart argument. Såvida man inte anser att FAS3, socialbidrag eller förtidspensioneringar är bättre än att personer som kommit upp lite i ålder får rätt att skaffa sig en konkurrenskraftig högskoleutbildning som krävs på dagens och framför allt framtidens arbetsmarknad.

Om jag inte missminner mig så har Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson talat sig varm för att vi måste jobba allt länge då vi blir allt äldre. Och Fredrik Reinfeldt ansåg att vi måste jobba till 75 år ålder.

Nu får högern bestämma sig hur de vill ha det med sysselsättningen: konkurrenskraftiga studiemedelssystem eller mer av socialbidrag, FAS3 och förtidspensioneringar.

Vi socialdemokrater har högre tro på människor än att låta dem gå på socialbidrag eller i FAS3 och måla om pinnstolar som redan är ommålade, för att använda Stefan Lövens argument i Almedalen här om året. Eller som andra personer i FAS3  vittnat: äta popcorn och titta på film.

Det är en usel människosyn att behandla människor på det här sättet. Vi socialdemokrater har högre ambitioner för människor än den borgerliga alliansen. Vi tror på riktig utbildning och riktiga jobb.