Upprörda anhängare har drabbat samman med polis. Polisen har satt in tårgas för att skingra de flera hundra människor som protesterar i oppositionsfästet Kisumu, rapporterar flera medier. Demonstranterna ska bland annat ha släpat ut däck och stenar på gator och satt eld på barrikaderna.

– Om Raila inte blir president kan vi inte ha fred, säger en av dem till nyhetsbyrån AFP.

Enligt vittnesmål från demonstranter till AP ska polisen även ha skjutit mot dem.

Det var i Kisumu som oroligheterna efter det omtvistade valet 2007 startade, och som ledde till omfattande våldsamheter som skördade minst 1 100 liv.

Oppositionsledaren Raila Odinga.

De pågående sammandrabbningarna bröt ut kort efter Odingas uttalanden under morgonen om valfusk.

– Hackare tog sig in i vår valdatabas, sade Odinga vid en presskonferens.

– Det är en attack mot vår demokrati.

Odinga uppmanade samtidigt sina anhängare att behålla lugnet, men tillade i nästa andetag:

– Jag kontrollerar inte folket.

Oppositionsledaren gick inte in på varifrån han fått informationen om hackerattacken, med motiveringen att han vill skydda sin källa. Men på Twitter skriver han att hackarna tagit sin in i systemet genom att använda valkommissionens mördade IT-chef Christopher Msandos identitet.

”Fusket som Jubileumspartiet har begått mot kenyaner överträffar alla nivåer av röststöld i vårt lands historia”, skriver Odinga i ytterligare en tweet.

Fuskanklagelserna kommer sedan preliminära valresultat visar att president Uhuru Kenyatta leder med bred marginal över utmanaren Odinga.

Valkommissionen uppger att man kommer att utreda uppgifterna.

– Just nu kan jag inte säga huruvida systemet hackats, sade kommissionens ordförande Wafula Chebukati vid en presskonferens vid lunchtid, enligt AP.

Han försäkrade dock kenyanerna om att valet varit ”fritt och rättvist” och uppmanade dem att invänta publiceringen av mer detaljerat underlag till de preliminära resultatsiffrorna.

Personal från den svenska ambassaden i Nairobi deltog som observatörer vid gårdagens val.

– Det är ett allmänt intryck bland valobservatörer i Kenya att själva röstprocessen på vallokalsnivå gick smidigt och lugnt till, säger ambassadören Johan Borgstam till TT.

Han understryker dock att oppositionens kritik siktar in sig på själva röstsammanställningen, som bättre kan utvärderas när stora valobservatörsmissioner, som EU:s, kommer med sina bedömningar.

Vid 11 på morgonen, svensk tid, hade röster från omkring 92 procent av vallokalerna räknats. Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta ledde då med 54,4 procent mot 44,7 procent för Odinga, uppger valkommissionen IEBC, enligt AFP. Det innebär att det skiljer omkring 1,3 miljoner röster mellan kandidaterna.

Sittande presidenten Uhuru Kenyatta.

Det slutliga valresultatet väntas senare under dagen.

Osäkerheten har varit stor över hur det nya systemet med biometrisk väljaridentifiering och elektronisk röstsammanställning fungerar. Oron har spätts på sedan den ansvarige för systemet nyligen hittades mördad.

Presidentvalet är det fjärde, och troligen sista, försöket från 72-årige Odinga att knipa posten. Det var andra gången han ställdes mot Kenyatta. Odinga hävdar att han bestals på segern i de två senaste valen.

Efter våldsamheterna 2007 gick det efterföljande valet 2013 betydligt lugnare till. Odinga anklagade regeringen för fusk även då, men hans mer nedtonade kritik har setts som viktig för att hindra undvika oroligheter.

Valet i Kenya

Kenyanerna gick på tisdagen till valurnorna för att välja president, parlamentsledamöter och lokala företrädare. Valkampanjen har präglats av stundtals hätsk retorik.

Kampen står mellan den sittande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen.

Det finns inga större ideologiska skillnader mellan partierna. För många kenyaner är det etnicitet som styr när de röstar.

Missnöje över stigande matpriser och ökade levnadsomkostnader överlag har varit viktiga valfrågor.

Det självständiga Kenya var länge förskonat från allvarliga etniska konflikter, men motsättningar har på senare år urartat i våld.

Källa: Utrikespolitiska institutet