Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Parlamentets talman har beslutat att omröstningen ska vara sluten, vilket öppnar för ANC:s ledamöter att gå emot Zuma.

Misstroendeförklaringen mot Jacob Zuma har väckts av oppositionspartierna. För att ANC:s egna ledamöter ska kunna säga sin åsikt utan att påverkas av partipiskan har oppositionen krävt en sluten omröstning.

Läs fler artiklar från Sydafrika – Arbetet Global på plats

Kritiken mot Zuma har vuxit även inom ANC efter korruptionsskandaler och ekonomiskt elände. ANC, som har majoritet i parlamentet med 249 av 400 platser, välkomnade dock talmannen Maleka Mbtetes beslut att hålla omröstningen sluten och sade att ANC väntar sig att misstroendeförklaringen inte ska gå igenom.

För att ett misstroendevotum ska gå igenom måste alltså samtliga oppositionspartier enas mot Zuma samt locka över 49 ANC-ledamöter.

– Jacob Zuma har fått vårt land att gå på knäna. Vi uppmanar alla ledamöter i parlamentet att göra det rätta och ta bort Jacob Zuma, sade det främsta oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) i ett uttalande, enligt Reuters.

Läs också: En arbetsmarknad för vita – en annan för svarta

Under dagen planerar flera oppositionspartier att marschera på gatorna vid parlamentet i Kapstaden i protest mot Zuma. Partimedlemmar i ANC väntas också gå längs samma gator — för att visa sitt stöd för Zuma.