Teproduktionen på 87 odlingar i Darjeeling, vid Himalayas fot, har haltat sedan i juni, rapporterar bland andra BBC. Här produceras årligen 8 miljoner kilo te varav hälften exporteras till Europa och Japan.

Sammandrabbningar mellan folkgruppen Gorkhas och bengaliska myndigheter har krävt tre dödsfall och riskerar att strypa en stor del av teproduktionen från området.

Aktivister i området har krävt självständighet från delstaten Västbengalen sedan 1907 men i år är oroligheterna värre än tidigare, skriver CNBC. Nepalesiska är ett av de officiella språken i området men i maj bestämde delstatsparlamentet att även bengali skulle bli ett obligatoriskt ämne i skolorna, vilket fick protesterna att växa.

Skördetiden i Darjeeling pågår mellan mars och oktober och majoriteten av de anställda på teplantagen tillhör folkgruppen Gorkhas som pratar nepalesiska.

Tesorten från Darjeeling är en av världens dyraste och kan kosta uppemot 8000 kronor kilot. På grund av stridigheterna väntas priserna öka under hösten.