Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Israel ska stänga Al-Jaziras kontor i Jerusalem uppger landets kommunikationsminister Ayoob Kara. Israel anklagar mediebolaget från Qatar för att deras rapportering leder till våld. Foto: Dusan Vranic/AP-TT

– al-Jazira har blivit det främsta verktyget för Daesh (Islamiska staten), Hamas, Hizbollah och Iran, sade Israels kommunikationsminister Ayoob Kara vid en presskonferens på söndagen, rapporterar AFP.

Han anklagade också det Qatar-baserade mediebolaget för att ”anstifta våldsamheter som har vållat förluster bland de främsta av våra söner”, med syftning på två israeliska poliser som dödades nära Tempelberget i Jerusalem i mitten av juli.

En talesperson för al-Jazira sade på söndagen att han var förvånad över Israels motivering, och kallade nyhetskanalens bevakning av den israelisk-palestinska konflikten för ”professionell och objektiv”.

Israeliska myndigheter ska också försöka begränsa tillgången till al-Jaziras arabiskspråkiga sändningar, uppger kommunikationsdepartementet, enligt AFP.

– Den arabiska varianten är alltid lite tuffare, mer anti-västlig och anti-israelisk än de engelskspråkiga sändningarna. Så har det varit hela tiden, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Enligt honom är det inte första gången som Israel försöker stänga al-Jazira. Det skedde redan under den andra intifadan i början av 2000-talet.

Mediesituationen i Israel har genomgått stora förändringar de senaste 5-6 åren, säger Per Jönsson, och premiärminister Benjamin Netanyahu har varit med och drivit på den utvecklingen.

– Netanyahuregeringen har skaffat sig, inte kontroll över, men en dominerande position i massmedievärlden som börja likna lite grand hur det är i Turkiet.

För några månader sedan stängdes al-Jaziras filialer i Saudiarabien och Jordanien, som ett led i ländernas diplomatiska blockad mot Qatar. Kanalens sändningar har också spärrats i Förenade arabemiraten och Egypten.

– Ett av kraven från Saudiarabien är att al-Jazira ska stängas ner och det tycker israel är ett väldigt bra krav, säger Per Jönsson.