Statsminister Stefan Löfvens svar på Alliansens otillständiga misstroendeförklaring är utmärkt.

Det en del spekulerat i, att Löfven skulle utlysa extraval alternativt avgå och låta talmannen ge regeringsuppdraget till moderatledaren Anna Kinberg Batra, var två orimliga alternativ.

En del socialdemokrater skulle visserligen gärna velat se att Löfven avgick med förhoppningen att Alliansen skulle misslyckas i extraval eller med att bilda ny regering. Men det skulle vara en mycket farlig väg att gå. Dels skulle det tas som ett erkännande av Löfven att han misslyckats som statsminister – en absurd slutsats med tanke på Alliansens stora skuld i haveriet med de hemliga registren eftersom hela affären har sin upprinnelse i Alliansens frapperande beslut 2014 att outsourca hanteringen av hemliga register till främmande makt.

Men dels är det också mycket vanskligt att medvetet överlämna makten till motståndarens politik endast som ett svar på otillständig politisk taktik.

Väljarna har valt Löfven för att han ska driva S-politik och då har han en skyldighet mot väljarna att så långt möjligt också göra det.

Ännu vet vi inte vad som kommer att hända med den kvarvarande misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist, om Alliansen i slutänden drar tillbaka den eller om de fortsätter att använda misstroendeomröstningar som politisk-ideologiska verktyg snarare än som de konstitutionella verktyg de är avsedda som.

Men hittills har Löfven svarat på angreppen genom att ta det ansvar för rikets skötsel som Alliansen så tydligt visat att man övergivit.

Vi får hoppas att Stefan Löfven fortsätter på den vägen.