I ett pressmeddelande skriver Alliansen: ”Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen.

Dessa sakförhållanden har inte förändrats. Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår därför”.

– Jag har förtroende hos statsministern för att fortsätta och är beredd att stå till förfogande, säger Peter Hultqvist till TT.

Hultqvist anser att han har gjort det som han kan och är skyldig att göra gällande skandalen på Transportstyrelsen.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Stefan Löfven, om Hultqvists roll i regeringen.

Statsministern är samtidigt starkt kritisk till Alliansens hot om en misstroendeförklaring och kallar agerandet ”helt omdömeslöst”. Han tycker att de borde ha inväntat en KU-utredning av samtliga tre statsråden.

Riksdagen kommer inte att extrainkallas under sommaren för misstroendeförklaringen, utan oppositionen väntar till i höst.