Väl på plats fick Räddningstjänsten information om att en man och kvinna saknades. Brandmännen fick därför prioritera att hitta de saknade.

– De fann fort mannen. Kvinnan, som slutat 15.30, hade inte checkat ut genom grindarna men hon fanns i säkerhet på 540-nivån, säger Peter Lindahl, inre befäl vid räddningstjänsten, till NSD.

En av LKAB:s brandbilar gick dessutom sönder och blev utan vatten nere i gruvan. Fem brandmän fick därför lämna området och ta sig uppför en rökfylld gång, det tog 30 minuter för dem att promenera upp. Trots andningsskydd behövde ett par av brandmännen vård när de kom upp ur gruvan. En av brandmännen från den trasiga brandbilen ska också ha skadats och förts till Kiruna sjukhus. I övrigt ska alla ha klarat sig oskadda.

Branden är nu släckt och räddningstjänsten har vänt hemåt.