– Man möter kollegor som var på plats och hanterade situationen därute och man ser hur tagna de är. Det kommer väldigt nära när det är en kollega som många känner och man är på plats och ska rädda livet på honom, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

Vid halv tio på söndagsmorgonen skedde ett väpnat rån mot en tobaksaffär på Kaggeledstorget i Göteborg. De fyra rånarna försvann i en silverfärgad flyktbil som de övergav för att i stället fortsätta till fots.

Tillsammans med sin kollega svarade den 44-årige polisen på larmet och var på väg till brottsplatsen när de av en slump såg de flyende männen som befann sig vid E20 vid Ånäsmotet och var på väg att korsa vägen. Poliserna stannade bilen och 44-åringen, som kom fram motsatt håll från de misstänkta rånarna, blev då påkörd.

Bilföraren ska vara en ung man som blev svårt chockad av händelsen. Allt tyder på att det rör sig om en tragisk olycka.

– Initialt arbetar vi nu med den här enskilda händelsen. Men det pågår ett systematiskt arbetsmiljöarbete inom polisen där farliga situationer ska identifieras, säger Erik Nord.

– Enligt min erfarenhet så är trafiken en av de absolut farligaste arbetsplatserna för oss.

Det är ovanligt att poliser dör i tjänsten — sedan 1900 har närmare 100 poliser dött. Med anledning av olyckan beslutade Polismyndigheten att flagga på halv stång i hela landet.

”Det är med stor sorg och förstämning vi tar emot meddelandet att en arbetskamrat förolyckats i tjänsten. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus,” skriver rikspolischef Dan Eliasson på polisens hemsida.

Även polisförbundets ordförande Lena Nitz beklagar händelsen. På Twitter skriver hon: ”Med sorg och bestörtning har jag tagit emot meddelandet att en polis avlidit i tjänsten. Tankar till anhöriga och kollegor i denna svåra stund.”

Tre av de fyra misstänkta männen kunde gripas kort efter olyckan. En halvtimme senare greps även den fjärde.

Flyktbilen är hittad och beslagtagen för en teknisk undersökning. Det pågår tre undersökningar: en om rånet, en om dödsolyckan och en om arbetsmiljöbrott som utreds av Arbetsmiljöverket.

 

Poliser som dött i tjänsten

Närmare 100 poliser har dött i tjänsten i Sverige sedan 1900. Bland andra:

2015 omkommer Madelene Westlund i samband med en biljakt när hennes tjänstebil åker av vägen.

2011 omkommer Claes-Göran Månsson efter att ha blivit påkörd i tjänsten utanför Östra Ljungby, Skåne.

2007 sköts Fredrik Widén till döds i Nyköping av en man som skulle tvångsomhändertas.

2007 omkom Tord Andersson i en helikopterolycka på Sisjöns övningsområde utanför Göteborg.

2004 blev polismannen Ulf Grape ihjälslagen av en 21-åring i Hedemora.

1999 sköts Olov Borén och Robert Karlström till döds med närskott efter en eldstrid vid Malexander när de skulle kontrollera en misstänkt bil.

1992 sköts Leif Widengren till döds i Högdalen i Stockholm efter ett värdetransportrån. De fyra rånarna försvann från platsen och fallet har aldrig lösts.

Källor: Arbetsmiljöverket och Svenska Polismäns Minnesportal