Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Uppdatering: Under de första timmarna av strejken är stora delar av Venezuelas gator tomma och barrikaderade, enligt Reuters. Även många butiker och andra företag höll stängt. ”Det har börjat bra. Inget rör sig, allt är stängt, vi måste alla göra vårt bästa för att bli av med tyrannen,” sade demonstranten Miguel Lopez, Caracas, till nyhetsbyrån.

 

Strejken är utlyst från klockan 6 på morgonen i Venezuela, klockan 13 svensk tid, rapporterar Reuters.

Oppositionen, som har majoritet i parlamentet, ser strejken som del av en ”slutoffensiv”, där även civil olydnad och ytterligare protester ingår, för att försöka få bort Maduro från makten genom ett tidigarelagt presidentval.

Landets arbetsminister, Nestor Ovalles, har varnat för att de företag som deltar i strejken kommer att utsättas för sanktioner.

Senast oppositionen manade till generalstrejk var 2002, enligt AP. En strejk som inte rubbade Maduros föregångare vid makten, Hugo Chávez.

Maduro får samtidigt uppbackning från militären, som bekräftar sitt stöd till honom.

Militären säger i en kommuniké att dess styrkor kommer att skydda den kontroversiella processen den 30 juli, då en konstituerande församling med syfte att skriva om grundlagen ska väljas.

Uttalandet lästes upp av landets försvarsminister Vladimir Padrino López.

– Soldater kommer den 30 juli att distribueras över hela landet för att garantera alla venezuelaners rätt att rösta, säger han, enligt AFP.

Venezuelas opposition höll en symbolisk folkomröstning i helgen där mer än en tredjedel av landets väljare avvisade Maduros plan.

Presidentens motståndare säger att valet av en konstituerande församling är ett sätt för Maduro att sitta kvar vid makten genom ”Kuba-liknande” diktatoriska åtgärder.

USA:s president Donald Trump har varnat Caracas med ”ekonomiska åtgärder” om Maduro går vidare med planerna på att skriva om grundlagen.

Strejken har bland annat fått stöd av företagsledare och vissa förbund inom en fackkoalition med band till oppositionen. Även transportarbetare i Caracas har uppgett att de kommer att delta.

Landets största företagssammanslutning, Fedecamaras, har inte fullt ut slutit upp bakom protesten men dess medlemmar har meddelat att anställda inte kommer att straffas om de inte dyker upp på arbetet, skriver nyhetsbyrån AP.

Landets arbetsmarknadsminister Nestor Ovalles har varnat för att de företag som deltar i strejken kommer att utsättas för sanktioner. Protestens omfattning begränsas av att arbetare i den stora oljeindustrin, som kontrolleras av staten, och anställda inom den offentliga sektorn inte deltar.

Krisen i Venezuela

Den senaste våldsvågen med upplopp och kraftiga protester i Venezuela har en såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Regimens ekonomiska politik och det låga oljepriset har kastat landet in i en djup kris. President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom att skapa en slags ny konstituerande församling — ett nytt superorgan som ska bestå av omkring 500 ledamöter och ha befogenhet att skriva om konstitutionen.