Heartstone

Regi: Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiär: 30 juni

En rå men vacker isländsk tonårssaga om sexualitet, alkoholism, aggression, vänskap, vilsenhet och övergivenhet. Utspelas runt millennieskiftet, före smartphoneexplosionen. Huvudpersonerna är amatörer som skolats in under ett halvår, vilket märks i trovärdiga scener. För ung som gammal.

 

Ouaga girls

Regi: Theresa Traore-Dahlberg

Premiär: 25 augusti

Det hade kunnat bli förutsägbart, dokumentären om en grupp unga kvinnor i Burkina Faso som utbildar sig till det traditionellt manliga yrket bilmekaniker, men här står i stället en befriande ambivalens i centrum. Som kvinnan som hellre vill jobba i butik, eller den unga mamman som älskar sitt barn, ångrar det, är glad att barnet finns.

 

Ur Barnmorskan

Barnmorskan

Regi: Martin Provost

Premiär: 11 augusti

Klart att jag måste rekommendera en film som fokuserar på ett av våra viktigaste yrken. Sällan har väl så många förlossningar (framför allt krystningsskedet) visats i samma film. Men vad händer med huvudpersonen Claires djupa kunskap som barnmorska när framtiden handlar om storskalighet och teknisk utveckling?

 

Pingvinresan 2

Regi: Luc Jacquet

Premiär: 14 juli

Har du sett Oscarsbelönade Pingvinresan blir det inte mycket nytt i tvåan. Men trots detta, och trots en berättarröst som med klyschiga metaforer varken presenterar en bra story eller tydliga fakta, är fotot magnifikt och pingvinungar typ det gulligaste som finns. Vilket räcker rätt så långt.

 

Tulpanfeber

Regi: Justin Chadwick

Premiär: 14 juli

Bara temat – en finansbubbla av inte värdepapper utan vackra brutna tulpaner – och det faktum att huvudrollsinnehavaren heter Alicia Vikander, är anledning att se filmen. Jag sugs in i sagan från 1600-talets Nederländerna, och den sluga striden om såväl pengar som kärlek, trots att filmen innehåller en hel del svagheter i såväl handling som trovärdighet.

 

The square

Regi: Ruben Östlund

Premiär: 25 augusti

Ett pussel av träffsäkra scener, där rollfigurerna testas. Vad betyder en handling för en person, och för en annan? Hur spelar yrke, kön, etnicitet och ålder mot machoattityder, synen på utsatta, klicksamhället? Vi får följa Christian, konstnärlig ledare på X-royal museum (beläget i kungliga slottet). Guldpalmenbelönad och bör förstås ses.