Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Överenskommelsen, Bangladesh Accord on Fire and Building Safety, träder i kraft i maj nästa år. Parter är å ena sidan facken Industriall och UNI och å andra sidan en lång rad klädföretag, bland andra H&M, Zara och Helly Hansen. Överenskommelsen betonar vikten av föreningsfrihet för att förbättra arbetarnas villkor.

– Lokala fabriksägare trycker på för att Bangladeshs regering ska vrida klockan tillbaka till de villkor som gällde vid Rana Plaza-katastrofen, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för ITUC, i en kommentar. Vi uppmanar regeringen att fullt ut stötta de tiotusentals arbetare som skapar exportrikedomar för landet.

Det var 2013 som Rana Plaza-olyckan inträffade i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Hundratals textilarbetare omkom när en fabriksbyggnad rasade samman.

Tio döda i klädfabrik i Bangladesh

Global

Förra veckan dog tio personer när en oljepanna exploderade i en textilfabrik i staden. Detta har fått de fackliga organisationerna att kräva att även värmesystem ingår i de kontroller som ska göras enligt överenskommelsen.