– Det är en större olycka. Det är en bro under byggnation som ska ha rasat, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg till TT.

Tolv personer har skadats i olyckan, varav fyra allvarligt, skriver landstinget Dalarna i en presskommuniké. De drabbade har fått kross- och klämskador samt chockats. En av de drabbade har flugits till Universitetssjukhuset i Örebro medan övriga förs till lasaretten i Ludvika och Falun. Enligt polisen ska det enbart vara personer som jobbat med bygget som skadats i raset, skriver Dalarnas Tidningar.

Larmet om olyckan vid brobygget över järnvägen kom klockan 14.13.

En underentreprenör till Skanska arbetade på platsen när olyckan skedde, enligt Skanskas presstjänst som uppskattar att mellan 15—20 personer befann sig på byggarbetsplatsen när raset inträffade.

– Olyckan skedde under gjutning, säger Edvard Lind, presschef på Skanska till TT.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här. Nu koncentrerar vi oss på dem som varit med om den här olyckan. Folk är redan på väg till platsen för att stötta och för att påbörja en utredning om vad det är som har hänt.

I nuläget är det fortfarande mycket som är oklart kring händelseförloppet, enligt Edvard Lind.

TT:s fotograf Mikael Rosenberg befinner sig vid olycksplatsen i Ludvika ett par timmar efter att Kajbron kollapsat över järnvägsspåren.

– Nu står jag ungefär 30 meter ifrån bron. Den har kollapsat som ett V över de två spåren som leder mot Borlänge. En stor träkonstruktion som de gjuter i har kollapsat över en metallställning som sticker ut på sidorna, säger han.

– De höll på att gjuta själva vägbanan. Hela den gjutformen som var uppstöttad av arbetsställningar har kollapsat.

Det årliga evenemanget Knivveckan arrangeras i närheten av den järnvägsbro som rasat i Ludvika. Arrangören Anders Höök berättar att smällen hördes tydligt.

– Det hördes ett ordentligt brak. Bron ligger väl 200—300 meter bort och det hördes tydligt ända hit, säger Anders Höök till TT.

Olyckan medför stopp i tågtrafiken förbi Ludvika på sträckorna mellan Hallsberg/Örebro och Borlänge/Gävle respektive Fagersta/Västerås.