Enligt Anders Norberg, chef för arbetsgivarfrågor på Transportföretagen och Biltrafikens Arbetsgivareförbund, kommer stämningsansökan till Arbetsdomstolen (AD) att lämnas in i dag och omfatta cirka 50 fast anställda sophämtare på RenoNorden.

– Det här är en olovlig stridsåtgärd som nu är inne på sin tredje dag. Det strider mot den svenska modellen, så här kan vi inte ha det.

Sopstrejken i Stockholm

Strejkande sophämtare stäms i AD

Nyheter

Enligt sophämtarna själva fick de under gårdagen höra att de blivit avskedade med omedelbar verkan. Det stämmer inte säger Anders Norberg på Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som hade förhandlare på plats.

– Som jag förstår det kom den uppgiften från en facklig förtroendeman själv som stod på någon pall och sa det till TV4. Nej, vi måste följa de regler som finns på svenska arbetsmarknad och det vi kan göra nu är att lämna in en stämningsansökan och yrka att AD förpliktigar de anställda att återgå omedelbart, säger han.

De strejkande sophämtarna har skickat ett sms om att de forsätter sin strejk i dag. De skriver att de är övertygade om att de blir av med jobben hur som helst när den nyckelinventering, som Stockholm Vatten och Avfall krävt av RenoNorden, är genomförd.

Sopstrejken i Stockholm

Strejkande sophämtare får sparken

Nyheter

”Det tunga, smutsiga och farliga arbeta som utförs av sopgubbarna i Stockholm är relevant med dagens lönenivå. Beslutet att ställa soporna har tagits i demokratisk andra och sopgubbarna står enade,” skriver man.

Fackförbundet Transport, som inte står bakom strejken, sitter under dagen i samtal med jurister och arbetsgivaren om hur man ska gå vidare för att stötta sina medlemmar.