Väder: 17 grader och lätt molnigt med sol.

Publiksiffra: 1 400 enligt arrangörerna.

Starkaste applåd: ”Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, då får man faktiskt flytta”, gav det mest högljudda gensvaret från åhörarna. Det var slutklämmen i Jimmie Åkessons beskrivning av det ”moderna folkhem” som partiet vill bygga. Där är man välkommen om man är beredd att anpassa sig och där man ”gör sin plikt innan man kräver sin rätt”.

Rekvisita och scenografi: En blå matta, ett bord med en vaxduk med SD-blommor. Bildvägg med logga och SD-blåsippor.

Pratade mest om: Sverigedemokraternas partiledare använde det socialdemokratiska begreppet folkhemmet för att bygga upp sitt tal. Han kombinerade tankar av poeten Verner von Heidenstam och Per Albin Hansson, socialdemokraten som lanserade folkhemstanken i Sverige.

Vårdfack om SD:s förslag om skiftarbete: Oseriöst

Politik

”Nu är det stopp!”, sa han om det han beskrev som vänsterliberalernas nedmontering av samhället. ”Nu tänker vi återupprätta folkhemmet”. Han betonade att han inte vill tillbaka till 50-talet, utan istället vill ta vara på bärande principer som att ”vi bidrar efter förmåga, och vi får efter behov”, gemensamt finansierad välfärd och ett rättvist skattesystem. Jimmie Åkesson vill också återupprätta en princip som han tycker har gått förlorad, att man först ska göra sin plikt och sedan kräva sin rätt.

Yrkesgrupper i fokus: ”Alla de som sliter i vården”. Läkare och sjuksköterskor lyftes för att illustrera en välfärds- och vårdkris med låg bemanning och dålig patientsäkerhet.

Årets alibi från verkligheten: Jimmie Åkesson radade upp flera exempel på människor han mött det senaste året. Husbybon Tari som haft inbrott, men där hyresvärden inte tyckte det var värt att laga dörren för att det ”ändå skulle bli fler inbrott”. Restaurangägaren Joachim som fått sina ”lokaler vandaliserade av lokala gäng”. Ekonomistudenten Linn som hade blivit vittne till sexuella övergrepp på Bråvallafestivalen och Ann-Britt vars son fått delar av assistansen indragen.