Väder: 18 grader och sol, men skuggigt på området där talet hölls.

Publik: 1 500 enligt arrangörerna.

Starkaste applåd: Jämnt lopp mellan när Ebba Busch Thor sa att hon ”står för att vi ska välkomna människor i behov av en fristad” med slutklämmen ”och Sverige sa fortsätta vara vårt hem” och när hon sa ”Sverige kan, och vi vill, bygga bort vårdboendebristen”.

Rekvisita och scenografi: En bildvägg med nya KD-loggan och en vitsippa. Den varvades med bilder på röda stugor med svenska flaggor samt många grafer och staplar.

Pratade mest om: De äldre och integration. Ebba Busch Thor sa att hon tycker att integrationen används som slagträ av vänstern och ”vissa liberaler”. Hon menar att detta skapar motsättningar i samhället och sade i stället att hon står för ett annat alternativ, där Sverige välkomnar människor i behov av en fristad, men att Sverige inte ska brytas ner för att bygga upp ett nytt land.

Liksom på dagens tidigare pressträff, där partiledaren lanserade en äldreboendemiljard, visade hon många grafer över hur de äldre fått det sämre och hur Kristdemokraterna vill råda bot på det med bland annat slopad pensionärsskatt och bättre prioritering i kommunerna. Hon kallade regeringens politik för ett ”välfärdssvek”.

Yrkesgrupper i fokus: Poliserna, som enligt Ebba Busch Thor behöver bli fler. Företagarna, läkarna, barnmorskorna och sjuksköterskorna nämndes också.

Årets alibi från verkligheten: En 90-årig man i Eslöv som inte fick plats på boende, men som fick nej och tog sitt eget liv. Ebba Busch Thor berättade även om sin mormor för att illustrera hur de äldre inte respekteras. ”Längst den blommiga tapeten drogs ett stort streck med pennan – där skulle deras hjälpmedel vara”.